Napoleonka

Napoleonka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: listek
Słodkie wspomnienie dzieciństwa. Tanie i szybkie ciasto na co dzień i od święta.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 4 części. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 26 cm. na papierze wałkujemy kolejno 4 cz. ciasta. Piec na złoty kolor w 180 stopni.

  2. Żółtka i mąkę rozmieszać dokładnie w 1,5 szklanki mleka, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszaną z żółtkami mąkę. Gotować zgęstnieje.

  3. Gorącym budyniem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drug lub trzeci dzień.

Komentarze do przepisu (15)

palooka 17 lutego 2011
Bardzo apetycznie wygląda. Chętnie upiekę takie ciacho:)
Konto usunięte 17 lutego 2011
Fajne...tez pamietam ten smak maslanego budyniu z dziecinstwa...coz za rozkosz to byla,mam nadzieje,ze Twoj przepis... Czytaj całość »
Fajne...tez pamietam ten smak maslanego budyniu z dziecinstwa...coz za rozkosz to byla,mam nadzieje,ze Twoj przepis przypomni mi ten smak.
Agunkaa 17 lutego 2011
Uwielbiam napoleonki,szczegolnie te w Polsce,mam nadzieje ze ta mi bedzie tak samo smakowala.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki