Napoleonka

Przepis dnia 2021-04-19
Napoleonka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru. Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż z przysłowiowym jajkiem . Uwierzcie mi moja pierwsza napoleonka miała blaty niczym puzzle. Jednak jej smak wynagrodził mi stracone podczas składania nerwy.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 375 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor).

    Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta.

  2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąkę i żółtka. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gorącym przekładamy blaty ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

    Wierzch gotowego ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Blog_Mydlo_i_Powidlo 19 kwietnia
Moje ulubione ciastko:)
Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 375 g masła lub margaryny
  • ¼ szklanki śmietany 18%
  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
Składniki