Napoleonka.

Napoleonka.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Może nazwa nie zbyt trafiona bo ciasto nie jest francuskie, ale taka widnieje w moim starym zeszycie. Ciasto bardzo smaczne i proste.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • masa: 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru zwykłego
  • 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy

Przygotowanie

  1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i śmietanę oraz cukier waniliowy, lekko zagniatamy na elastyczne ciasto. Jeżeli śmietana jest rzadka musimy dodać trochę więcej mąki.
    Ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt i pieczemy oddzielnie w dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

  2. W połowie szklanki mleka mieszamy obie mąki, cukry oraz jajka na gładką masę, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy masę i mieszamy do uzyskania budyniu.
    Jeszcze gorący budyń ucieramy z masłem i przekładamy upieczone wcześniej placki.
    Zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

mufinka 09 listopada 2014
Co tam nazwa... PYSZNOŚCI takie... jak zwał, tak zwał...
Szukam sobie właśnie przepisu na jakieś pyszne... Czytaj całość »
Co tam nazwa... PYSZNOŚCI takie... jak zwał, tak zwał...
Szukam sobie właśnie przepisu na jakieś pyszne ciacho, no i chyba ZNALAZŁAM! :)))
Futka 09 listopada 2014
Wyśmienita - chętnie spróbowałabym kawałeczek ;D
Jola73 09 listopada 2014
rewelacja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • masa: 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru zwykłego
  • 2 opakowania cukru waniliowego po 16 g każdy
Składniki