Napoleon waniliowy z masą budyniową

Napoleon waniliowy z masą budyniową
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Tina
Smaczny pomysł na "Napoleon waniliowy z masą budyniową"

Składniki

  • 1 op. mrożonego francuskiego ciasta (50 dag)
  • 900 ml mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 20 dag śmietany kremówki
  • posiekane pistacje i cienkie paski skórki cytrynowej do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwiń. Płaty ułóż na deseczce i pozostaw tak ok. 20 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzły. Potem rozwałku je na 2 placki. Ułóż je na jednakowych blachach wyłożonych wcześniej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut.

  2. W tym czasie 100 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i sokiem cytrynowym. Wlej rozmieszany budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Ciągle mieszaj, by nie przywarła do dna garnka. Gotowy budyń zdejmij z ognia i odstaw od wystudzenia. Placki francuskiego ciasta wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę kuchenną i poczekaj, aż zupełnie wystygną.

  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą budyniową. Placki przełóż przygotowanym kremem. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch gotowego ciasta oprósz cukrem pudrem. Przed podaniem napoleonkę udekoruj paseczkami skórki cytrynowej oraz posiekanymi pistacjami.

  4. ok. 2 godzin i 25 minut, 1 porcja 340 kcal.

    Źródło: Tina

Składniki
  • 1 op. mrożonego francuskiego ciasta (50 dag)
  • 900 ml mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
  • 20 dag śmietany kremówki
  • posiekane pistacje i cienkie paski skórki cytrynowej do dekoracji
Składniki