Naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Naleśniki owsiane (z mąki owsianej), zdrowsze od tradycyjnych. Podałam je z kremem czekoladowo - orzechowym.

Składniki

  • 1szkl. mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mleka truskawkowego ( w kartoniku ze słomką)
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki np. krem czekoladowo - orzechowy

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę owsianą, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbiłam jajko i wlałam mleko truskawkowe. Wszystko zmiksowałam na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto odstawiłam na kilkanaście minut. Małą patelnię rozgrzałam i posmarowałam niewielką ilością oleju. Nalałam porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadziłam je równomiernie po całej patelni. Naleśnika smażyłam z obu stron na lekko złocisty kolor i wyłożyłam na talerz. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, patelnię znów natłuściłam i powtórzyłam czynności. W ten sposób usmażyłam kilka naleśników, które podałam posmarowane kremem czekoladowo - orzechowym, zwinięte w ruloniki.

Składniki
  • 1szkl. mąki owsianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mleka truskawkowego ( w kartoniku ze słomką)
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki np. krem czekoladowo - orzechowy
Składniki