Naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zazwyczaj robię tradycyjne naleśniki na mące pszennej, wiejskich jajach i mleku. Dziś postanowiłam zrobić małą modyfikację i zamiast mąki pszennej użyć mąki kukurydzianej. Wiedziałam, że na tej mące naleśniki będą miały na pewno bardziej intensywny kolor i nie myliłam się. Wyszły ładne, żółciutkie, takie słoneczne.

Składniki

  • 1szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Tak też zrobiłam. Do miski wsypałam mąkę kukurydzianą i szczyptę soli. Wybiłam jajko. Wlałam mleko i mikserem na małych obrotach zmiksowałam składniki do połączenia. Małą patelnię teflonową rozgrzałam. Wlałam odrobinę oleju i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając go po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron do zrumienienia, po czym zdejmowałam na talerz. I tak aż do skończenia ciasta. Wyszło mi 5 małych naleśników, czyli porcja dla 1 lub 2 osób. Naleśniki są pyszne na słodko, posypane cukrem pudrem czy posmarowane powidłami. Można je również podawać na pikantnie, np. ze szpinakiem, farszem mięsnym, czy warzywnym.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 02 lutego
Ale mi apetytu narobiłaś!:)
:-)
Składniki
  • 1szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki