Naleśniki bananowe

Naleśniki bananowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczne domowe naleśniki na mleku, z dodatkiem musu bananowego. Słodkie bez dodatku cukru.

Składniki

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1,5szkl. mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Banana (wybrałam takiego większego i dojrzałego, aby był słodki) obrałam i pokroiłam na plasterki. Wrzuciłam do pojemnika blendera i zblendowałam na gładką papkę. Papkę bananową przełożyłam do miski. Dodałam mąkę tortową, jajko, mleko i szczyptę soli. Wszystko zmiksowałam do połączenia składników. Małą patelnię nagrzałam. Posmarowałam ją lekko olejem i nalałam porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam na złoty kolor, po czym przewracałam na drugą stronę i również smażyłam na złoto. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Patelnię natłuszczałam przed każdym kolejnym naleśnikiem. Naleśniki są najlepsze oczywiście na ciepło. Można je posypać cukrem pudrem lub podać z innymi słodkimi dodatkami, ale naleśniki same w sobie są słodkie i smaczne, więc można je zajadać również bez innych dodatków.

Komentarze do przepisu (2)

mdimension 21 grudnia 2019
Fajny pomysł :)
WanilioweImprowizacje 21 grudnia 2019
:-)
Składniki
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1,5szkl. mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki