Najprostsze ciasto drożdżowe z jabłkami – puszyste delikatne i bardzo smaczne – bez wyrabiania

Najprostsze ciasto drożdżowe z jabłkami – puszyste delikatne i bardzo smaczne – bez wyrabiania
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Składniki

  • użyłam foremki o średnicy 26 cm
  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
  • 150 g letniego mleka – podaję w gramach bo łatwiej jest odważyć 150 gramów niż odmierzyć 150 ml
  • 80 g cukru (około 5-6 łyżek) – można dodać więcej jeżeli lubimy słodsze
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka
  • na kruszonkę:
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • około 1 ½ łyżki cukru
  • około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • i około 1 ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko, około łyżeczki cukru i około trzech łyżek mąki, i mieszam.
    Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po 15 minutach:
    Ciasto możemy przygotować mikserem z końcówka do wyrabiania ciasta, robotem lub łyżką.

    Do rozczynu dodaję wszystkie składniki oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
    Następnie dodaję roztopione masło i miksuję około 5 minut, tak żeby składniki dobrze się połączyły i ciasto stało się gładkie.

    Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam folią spożywczą i dostawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość.
    Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.

  3. Po około 40 minutach:
    Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.

    Przygotowanie kruszonki:
    Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki.

  4. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką.

  5. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.


    Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika, wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia.

    Ciasto drożdżowe z jabłkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 11 września
Pyszności :)
Składniki
  • użyłam foremki o średnicy 26 cm
  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
  • 150 g letniego mleka – podaję w gramach bo łatwiej jest odważyć 150 gramów niż odmierzyć 150 ml
  • 80 g cukru (około 5-6 łyżek) – można dodać więcej jeżeli lubimy słodsze
  • 150 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka
  • na kruszonkę:
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • około 1 ½ łyżki cukru
  • około 1 ½ łyżki masła o temperaturze pokojowej
  • i około 1 ½ łyżeczki cynamonu
Składniki