Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najlepszy biszkopt jaki jadłam. Takie same zdanie mają moi goście, za każdym razem :) .
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 105
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 105
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Przygotuj sobie obie mąki, cukier i łyżkę. Przyda ci się mieć je pod ręką już teraz. Wyłóż tortownicę o średnicy ok 26 cm papierem lub folią aluminiową. Boków formy niczym nie wykładaj ani nie smaruj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ubij jajka na sztywną pianę. Zacznij dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając aż cukier się skończy a ubijana masa będzie gładka i błyszcząca.
Przesiej obie mąki razem, tak aby je dokładnie wymieszać.
Dodawaj do tak powstałej masy po jednym żółtku cały czas ubijając masę.
Zmniejsz obroty miksera i wmieszaj w powstałą masę, za jego pomocą, przesiane mąki. Mąkę dodawaj w trzech częściach, miksując tak krótko jak to możliwe. Dbaj jednak by za każdym razem dokładnie wmieszać mąkę w masę.
Wylej masę do przygotowanej tortownicy. Piecz ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Tak powstały biszkopt możesz pokroić na blaty (najlepiej sprawdza się krojenie tego biszkoptu zwykłym długim ostrym nożem) i przełożyć różnego rodzaju kremami lub dżemami. Ja preferuję krem powstały z ubitej śmietanki i mascarpone oraz domowy dżem malinowy. Pozdrawiam :)