Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

    Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

    Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą.

    Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma. Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości).

    W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.

    Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok 12 minut. Lekko przestudzone oblewam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

grazka950 03 lipca 2018
wyglądają przepysznie i tak pewnie smakują :)
ewka16 03 lipca 2018
pycha, smaki mojego dzieciństwa :))
SlodkoSlodka83 03 lipca 2018
Pięknie wyglądają :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki