Najlepsze serowe pączki

Najlepsze serowe pączki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mariwanna
Te małe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej czekoladzie jak churros.

Składniki

  • 200g półtłustego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • do oprószenia: cukier puder

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
    Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Na raz należy wrzucać tyle pączków, żeby podczas smażenia mogły same się obracać.
    Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Składniki
  • 200g półtłustego twarogu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • do oprószenia: cukier puder
Składniki