Najlepsze oponki serowe

Najlepsze oponki serowe
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Anika1
Oponki serowe zwane też pączkami serowymi to tradycyjny wypiek ostatkowy. Wypieka się go zamiast chrustu lub pączków lub szalejąc można upiec wszystkie te kaloryczne pyszności na raz. Raz w roku można zaszaleć.

Składniki

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam typ 480 ) + ok 2 łyżki do podsypywania
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka wódki ( może być też spirytus lub ocet )
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • cukier puder do obsypania pączków

Przygotowanie

  1. Dodatkowo potrzebne będą: obręcze do wycinania ( śr ok 8 i 3 cm ), papierowe ręczniki do odsączenia pączków, szeroki garnek do smażenia

    Ser przeciskamy 2-3 krotnie przez praskę lub mielimy w maszynce.

    Do zmielonego sera dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość klejące. Można w czasie wyrabiania delikatnie oprószyć mąką

    Wyrobione ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą część rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm

    Wykrawamy krążki o średnicy ok 8 cm, a w nich w środku mniejsze krążki o średnicy ok 3-4 cm. Pozostałe małe kółeczka można albo jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, albo upiec je tak jak pączki - powstaną małe kuleczki

    Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki. Wycięte oponki układamy na osobnej desce podsypanej mąką

  2. Do szerokiego rondla wlewamy olej i rozgrzewamy go do odpowiedniej temperatury tzn temperatura jest właściwa do pieczenia oponek, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch i rumieni się w przeciągu ok 45 sekund.

    Na rozgrzany olej wrzucamy partiami po kilka oponek ( u mnie mieściło się 5 - musi być trochę luzu, aby dawały się łatwo przewracać ). Czekamy, aż pączki zrumienią się z jednej strony i wówczas przewracamy na drugą stronę ( ja robiłam to patyczkiem do szaszłyków, można widelcem ). Czekamy do zrumienienia i wyjmujemy dając do odsączenia na ręcznik papierowy

    Studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem

Składniki
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam typ 480 ) + ok 2 łyżki do podsypywania
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka wódki ( może być też spirytus lub ocet )
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • cukier puder do obsypania pączków
Składniki