Najlepsze domowe pączki

Najlepsze domowe pączki
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Doskonały przepis na domowe pączki - lepsze niż z cukierni

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250 g marmolady (lub innego nadzienia)
  • cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do płynnych drożdży wsyp 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i ponownie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min. Powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.

    Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem (50 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu) i cukrem waniliowym za pomocą miksera, aż do uzyskania jasnej i gęstej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (miksuj ok. 7 min).

    Roztopione masło wymieszaj z olejem.

    Do żółtek utartych z cukrem dodaj pozostałą mąkę (400 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu), pozostałe mleko (200 ml minus 3 łyżki użyte do zaczynu) oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min).

    Następnie wlej stopniowo masło wymieszane z olejem i dokładnie wyrabiaj dłońmi.

    Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać 10-15 min.

    Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.

    Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut (jeśli mocno się klei podsyp odrobiną mąki).

    Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 55 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki. Odkładaj je na ściereczkę.
    Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.

    Olej rozgrzej, wrzuć mały kawałek ciasta żeby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest wystarczająco rozgrzany. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175°C.

    Pączki wrzucaj na olej odwracając je do góry nogami, tzn. strona która przy wyrastaniu była na górze, powinna być zanurzona w oleju jako pierwsza. Garnek przykryj pokrywką i smaż pączki ok. 2,5 min. Następnie odkryj pokrywkę i obróć pączki na drugą stronę. Smaż kolejne 2,5 min.

    Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Nieco ostudzone pączki napełniaj nadzieniem i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Składniki
  • 400 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250 g marmolady (lub innego nadzienia)
  • cukier puder do posypania lub lukier
Składniki