Najlepsze Ciasto ptysiowe

Najlepsze Ciasto ptysiowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: KORAL
To jest najlepszy przepis na doskonałe ciasto ptysiowe. Ciasto dla tych którzy nie lubią wyrabiania ciasta rękami.

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 1 kostka margaryny ( 250 g )
  • woda 2 szklanki
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. W saganku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli.
    Gdy zawartość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, wsyp całą mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek saganka i będzie miało szklisty kolor, znak to że jest gotowe i można zdjąć z ognia.
    Gdy ciasto lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku, cały czas energicznie ubijając. Gotowe.
    Ciasto możemy używać do zrobienia ptysi, karpatki.
    Takie ciasto piecz w gorącym piekarniku od 190-210 C, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 10-15 minut.
    Należy pamiętać że ciasto bardzo rośnie w czasie pieczenia i należy zostawić odstępy pomiędzy porcjami.
    Ptysie i karpatkę piecz około 30 minut.
    Gotowe ptysie możemy przechowywać w papierowej torebce ( bez nadzienia ) nawet kilka dni.

Komentarze do przepisu (3)

Kate85 23 lutego 2018
Aż mi zapachniały, biorę przepis, kilka ptysiów i zmykam ;)
Nevermore 23 lutego 2018
Ptyśki i karpatka zawsze dobre, no i ten pyszny krem budyniowy, mniami :D
KORAL 23 lutego 2018
Zabieraj sobie , na zdrowie :)
A ja od Ciecie zabieram pasztecik z kaczuszki :)
Składniki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • 1 kostka margaryny ( 250 g )
  • woda 2 szklanki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
Składniki