najlepsze ciasto czekoladowe z polewą

najlepsze ciasto czekoladowe z polewą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
bardzo smaczne, proste i szybkie do wykonania ciasto czekoladowe z polewą, idealne na weekend i święta

Składniki

  • ciasto:
  • 150 g czekolady: 80 g gorzkiej + 70 g mlecznej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka = ok. 250 ml
  • 225 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 100 g czekolady (80 g deserowej +20 g gorzkiej)
  • 40 g masła

Przygotowanie

  1. ciasto:


    Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć masłem i posypać mąką lub bułką tartą.

    W małym garnku stopić masło z połamaną czekoladą, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia ciągle mieszając, po ściągnięciu z ognia dodać mleko i wymieszać.

    W dużej misce: całe jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 min z cukrem na puszystą, jasną masę.

    W mniejszej misce: przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Do masy jajecznej dodać czekoladę z mlekiem i wymieszać trzepaczką lub na najniższych obrotach miksera. Tak samo mieszając dodawać etapami mąkę z proszkiem.

    Wymieszane ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-45 min do suchego patyczka, tryb góra-dół:

    – przy mniejszej foremce ciasto piecze się nieco dłużej 45 min., przy większej foremce ciasto piecze się 30-35 min.

    – gęstsze ciasto piecze się krócej, rzadsze piecze się dłużej.

    Gotowe ciasto studzić przez ok. 30 minut w formie, potem wyjąć i polać polewą

  2. Polewa

    na małym gazie podgrzewać masło z czekoladą mieszając do całkowitego rozpuszczenia, po czym polać jeszcze ciepłe ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 marca
Pyszne ciacho na poprawę humoru :))))
Składniki
  • ciasto:
  • 150 g czekolady: 80 g gorzkiej + 70 g mlecznej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka = ok. 250 ml
  • 225 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 100 g czekolady (80 g deserowej +20 g gorzkiej)
  • 40 g masła
Składniki