najlepsze ciasto bez pieczenia

najlepsze ciasto bez pieczenia
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wkawiarence
MINIMUM PRACY, MAKSIMUM SMAKU przepis na najlepsze ciastko bez pieczenia:

Przygotowanie

  1. w rondelku rozpuszczamy kostkę masła z ½ szklanka wody. Wsypujemy łyżek stołowych kakao. Odstawiamy aby wystygło. Herbatniki wrzucamy do woreczka i gnieciemy na drobniutkie kawałeczki, zostawiając sobie ze 4 całe ciastka. Kiedy masło i kakao przestygnie dosypujemy cukier puder, mieszamy, a następnie mleko w proszku. Powinna powstać gęsta masa. Dosypujemy pokruszone herbatniki i garść bakalii. Teraz już mamy bardzo gęstą masę.

  2. Wykładamy do foremki, wyłożonej papierem pergaminowym, tak aby pozostało go sporo po bokach. Ja użyłam keksówki o wymiarach 32 x 13 cm. Do środka bloku czekoladowego pod kątem, wciskamy pozostałe połówki herbatników Równiutko wykładamy i wygładzamy np. dłonią. Zawijamy na wierzch – ciastka bez pieczenia – pozostał część papieru do pieczenia. Bardzo istotne aby całość równo docisnąć. Ja dociskałam małą deseczką drewnianą i na wierzch dodatkowo zrobiłam obciążenie / pełne słoiki /.

  3. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Blok czekoladowy wyjmujemy z foremki przewracając do góry nogami. Powinno być bezproblemowo. Ciastko bez pieczenia – powinno praktycznie samo wyskoczyć. Kroimy ostrym nożem na plastry.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 08 grudnia 2017
Blok czekoladowy, wspomnienie z dzieciństwa :)
Pyszny i szybki do zrobienia.
PysiaGotuje 08 grudnia 2017
Muszę przyznać Ci rację... :D
Nevermore 08 grudnia 2017
Wiemy, co dobre xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki