Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna

Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Delikatna i pyszna
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi.

Składniki

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm*** ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 250g zimnego masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • PIANKA 5 białek + 1/2 szkl cukru
  • MASA JABŁKOWA 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie

  1. Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.





    Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok minut.



    Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.

    Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.

    Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.

    studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 15 października 2021
Pyszności :)
Nevermore 15 października 2021
Już jest hicior, po jednym dniu prawie 20K wyświetleń :) Ale szarlotka zawsze pyszna, a jak jeszcze z własnych... Czytaj całość »
Już jest hicior, po jednym dniu prawie 20K wyświetleń :) Ale szarlotka zawsze pyszna, a jak jeszcze z własnych jabłek, to NIEBO :)
smaki-katriny 15 października 2021
Niestety nie mogę dochować się własnych jabłek, ale walczę. Ta jest z jabłek sandomierskich, kupionych przy... Czytaj całość »
Niestety nie mogę dochować się własnych jabłek, ale walczę. Ta jest z jabłek sandomierskich, kupionych przy okazji wycieczki do Sandomierza, a jak wiadomo Sandomierz sadami stoi :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm*** ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
  • CIASTO 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej 250g zimnego masła lub margaryny
  • 5 łyżek cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
  • PIANKA 5 białek + 1/2 szkl cukru
  • MASA JABŁKOWA 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe
Składniki