Najłatwiejsza babka łaciata

Najłatwiejsza babka łaciata
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Pyszna, pulchna, łatwa babka łaciata. Można ja zrobić w keksówce, keksówce karbowanej lub w klasycznej formie na babkę wielkanocną.

Składniki

  • 4 jajka,-3/4 szkl cukru, -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, -8 łyżek oleju, -8 łyżek wody
  • -2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy

  2. Dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Następnie Keksówkę o wymiarach ok 10x25cm lub formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta

  3. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Wylewamy je na jasne ciasto

  4. Pieczemy około 25-0 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka

  5. Wyciągamy z formy, studzimy. Można jeszcze polać babkę czekoladą i ozdobić kolorowymi perełkami, lub np posypać cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (9)

Nevermore 08 marca 2019
Babeczki dziś na topie ;), zabieram do pamięci :)
Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet :)
slodkisentyment 08 marca 2019
Wygląda przepysznie i pulchniutko :)
Maudie 08 marca 2019
Ależ ona pięknie wygląda!Pycha:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka,-3/4 szkl cukru, -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1,5 szkl mąki pszennej tortowej, -8 łyżek oleju, -8 łyżek wody
  • -2 łyżeczki kakao
Składniki