Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna, złota polska jesień. Piękne szare polskie jabłka. Reneta - już prawie zapomniany gatunek jabłek. Idealne na szarlotki. Tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki. Tarta z renetami i miodem.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34743
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34743
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Składniki
Z mąki, soli, masła i odrobiny wody przygotuj szybko ciasto, zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki. Ciasta, wyjętego z lodówki, tym razem nie wałkowałem, lecz odrywając małe kawałki wylepiłem foremkę. Ważne, aby boki formy były wylepione do samej góry.
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na ósemki.
Pokrojone jabłka ułóż promieniście na cieście tak, aby pierwszy krąg oparty był na bokach foremki, a wewnętrzne kręgi na poprzednich. Posyp jabłka odrobiną cynamonu i brązowym cukrem, polej niewielką ilością miodu.
Piecz w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 25 - 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, można polać sosem np. waniliowym. Jeżeli lubisz bardzo słodkie - polej na talerzyku odrobiną miodu.