Najeżona tarta z jabłkami

Najeżona tarta z jabłkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Piękna, złota polska jesień. Piękne szare polskie jabłka. Reneta - już prawie zapomniany gatunek jabłek. Idealne na szarlotki. Tak pyszne, że postanowiłem zostawić jak największe kawałki. Tarta z renetami i miodem.

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • ok. 1 kg szarych renet
  • dwie łyżeczki miodu
  • dwie łyżeczki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu

Przygotowanie

  1. Z mąki, soli, masła i odrobiny wody przygotuj szybko ciasto, zawiń w folię i włóż na minimum godzinę do lodówki.
    Ciasta, wyjętego z lodówki, tym razem nie wałkowałem, lecz odrywając małe kawałki wylepiłem foremkę. Ważne, aby boki formy były wylepione do samej góry.

  2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na ósemki.

  3. Pokrojone jabłka ułóż promieniście na cieście tak, aby pierwszy krąg oparty był na bokach foremki, a wewnętrzne kręgi na poprzednich.
    Posyp jabłka odrobiną cynamonu i brązowym cukrem, polej niewielką ilością miodu.

  4. Piecz w temperaturze 200 stopni (górna i dolna grzałka) przez ok. 25 - 30 minut.
    Podawaj na ciepło lub na zimno, można polać sosem np. waniliowym.
    Jeżeli lubisz bardzo słodkie - polej na talerzyku odrobiną miodu.

Komentarze do przepisu (2)

Ewaaa 28 października 2013
zazdroszczę możliwości zakupu złotej renety, u mnie tylko szara ( o ile mam szczęście), trafna nazwa :)
Wiech_K 28 października 2013
To też jest szara reneta. Złota tylko jesień :-)
Ale dzisiaj reneta sama w sobie jest rarytasem - czy szara, czy... Czytaj całość »
To też jest szara reneta. Złota tylko jesień :-)
Ale dzisiaj reneta sama w sobie jest rarytasem - czy szara, czy złota.
Składniki
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • ok. 1 kg szarych renet
  • dwie łyżeczki miodu
  • dwie łyżeczki brązowego cukru
  • odrobina cynamonu
Składniki