Nadziana choinka

Nadziana choinka
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kasiagie
Mam dla Was przepis na słodką choinkę, która nie tylko wygląda fantastycznie i jest ozdobą świątecznego stołu, ale też smakuje wyśmienicie!

Przygotowanie

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na który dajemy pierwszy płat ciasta francuskiego. Nutellę lekko podgrzewamy - tak żeby nie była zbyt gęsta, ale też zbyt lejąca - i smarujemy ciasto francuskie.

  2. Rozwiń drugi arkusz ciasta i przykryj nim arkusz z kremem. Teraz wycinamy nożem trójkątny kształt choinki, robiąc dwa nacięcia na skos. Następnie wykonujemy około 10 nacięć z obu stron trójkąta, tak, by NIE PRZECINAŁY się one na środku. Każdy pasek okręcamy dwa, trzy lub cztery razy (w zależności od długości) i tworzymy świderki.

  3. W misce roztrzepujemy jajko i pędzelkiem smarujemy naszą choinkę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przed około 20 - 22 minuty, grzałka góra - dół. Upieczoną i wystudzoną choinkę posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

ewka16 12 grudnia 2020
ale fajna !
KulinarnaChwila 13 grudnia 2020
Pyszotka:)
Składniki