na białkach kokosowo-makowe ciasto...

na białkach kokosowo-makowe ciasto...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • mak 1 szklanka
  • białka 10 sztuk
  • sól - szczypta
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 1 szklanka
  • LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mleko 1-2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki

Przygotowanie

  1. mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić

  2. zimne białka ze szczyptą soli ubijać mikserem na dużych obrotach

  3. gdy zaczną białka sztywnieć w trakcie ubijania na dużych obrotach dosypywać wymieszane cukry


    na koniec wlać pomału wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą

    pianę przełożyć do miski z mąką i łyżką delikatnie połączyć składniki

  4. niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka

  5. lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi

Komentarze do przepisu (1)

sebol1970 10 lutego 2018
Ile tej margaryny KASIA bo w przepisie nie ma
Składniki
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe 1 szklanka
  • mak 1 szklanka
  • białka 10 sztuk
  • sól - szczypta
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 1 szklanka
  • LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • mleko 1-2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
Składniki