Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami

Mustikkapiirakka- fińska tarta z jagodami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Krucha tarta z owocami z fińskiego przepisu. Można upiec ją z jagodami, malinami, truskawka lub czarną porzeczką. Jesli owoce są mrożone, to trzeba bezpośrednio przed pieczeniem wymieszać je z 2 łyżkami mąki kartoflanej.

Składniki

  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: mąka do podsypania, łyżka mielonych orzechów
  • ewentualnie 1 łyżeczka płatków owsianych dla dekoracji
  • Nadzienie:
  • 200 g jagód: borowka, maliny( u mnie mrożona czarna porzeczka)
  • 2 łyżki mąki kartoflanej( jeśli jagody są mrożone)
  • 220 g kwaśnej śmietany 18%( albo skyr)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru, jeśli owoce są kwaśne trochę więcej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Foremkę na tartę 26 cm lekko nasmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier wymieszać. Dodać jajko i szczyptę soli i znowu wymieszać. Wsypać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść na gładkie ciasto.

  2. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Placek powinien być większy niż foremka, żeby później móc zagiąć brzeg. Przełożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Posypać mielonymi orzechami lub tartą bułką.

  3. Nadzienie: Jagody rozłożyć na cieście. Owoce mrożone wymieszać z 2 łyżkami mąki kartoflanej. Kwaśną śmietanę, jajko, cukier i cukier waniliowy wymieszać w miseczce. Wylać na jagody. Wystający brzeżek z ciasta zagiąć i posypać dekoracyjnie mielonymi orzechami lub płatkami owsianymi po brzeżku.

  4. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni 35 minut. Smacznego!

Komentarze do przepisu (14)

SprytnaChochla 11 września
Świetnie wygląda i na pewno wspaniale smakuje!
Futka 11 września
Cudowna tarta! Kocham jagody, borówki i maliny <3
konhambos 11 września
Bardzo smaczna. Finowie robia doskonale slodkie wypieki, to jest tez swietny przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: mąka do podsypania, łyżka mielonych orzechów
  • ewentualnie 1 łyżeczka płatków owsianych dla dekoracji
  • Nadzienie:
  • 200 g jagód: borowka, maliny( u mnie mrożona czarna porzeczka)
  • 2 łyżki mąki kartoflanej( jeśli jagody są mrożone)
  • 220 g kwaśnej śmietany 18%( albo skyr)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru, jeśli owoce są kwaśne trochę więcej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki