Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto lubi poziomki - z pewnością pokocha ten przepis. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 55
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 263
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5413
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Dwie łyżki poziomek odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na 1 godz. Żelatynę rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru na gładką, jednolitą masę.
Z białek ubić sztywną pianę. Do przetartych poziomek dodawać - cały czas ubijając - po łyżce piany z białek, a następnie utarte żółtka, rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zacznie gęstnieć
Śmietankę utrzeć z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.