Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus poziomkowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Poziomki przebrać, opłukać pod bieżącą wodą, starannie osączyć. Dwie łyżki odłożyć do dekoracji, resztę przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na godzinę.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w 80 ml gorącej wody i ostudzić. Żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.
Do przetartych poziomek dodawać po łyżce piany z białek, delikatnie mieszać. Następnie dodać żółtka z cukrem i rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę. Ubijać wszystko tak długo, aż mus zgęstnieje.
Śmietankę ubić z pozostałym cukrem. Gotowy mus przełożyć do salaterek. Udekorować bitą śmietaną i poziomkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast przecierać poziomki przez sito, można zmiksować je w blenderze albo... ugnieść widelcem!Źródło: Twoje Imperium