Mus dyniowy

Mus dyniowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Mus dyniowy z dodatkiem cynamonu i kardamonu pod miodowym jogurtem, czyli deser na jesienne popołudnie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, obrać, usunąć część nasienną i pokroić w kostkę.

  2. Obraną dynię dusić pod przykryciem, z dodatkiem jednej szklanki wody, cynamonu i kardamonu, przez około 30 minut.

  3. Dynię zblendować na gładką masę, dodać suchą galaretkę oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Tak przygotowany mus przełożyć do czterech salaterek, odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do stężenia.

  4. Jogurt wymieszać z miodem.

  5. Do każdej salaterki na wierzch musu nałożyć po dwie łyżki jogurtu przygotowanego w poprzednim etapie.

  6. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypalił, następnie odstawić do wystudzenia.

  7. Pozostaje już tylko wystudzonym słonecznikiem udekorować desery i delektować się smakiem jesieni :)

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 08 listopada
Pyszny i aromatyczny deserek:)
Docherro 08 listopada
Super deserek,cos dla mnie:)
ekspresjawkuchni 09 listopada
Dzięki, polecam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki