Mus czekoladowy w 15 minut

Mus czekoladowy w 15 minut
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Idealny deser na okazję jak i bez okazji, a co najważniejsze jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Składniki

  • czekolada biała 100 g
  • czekolada gorzka minimum 64% 100 g
  • mini pianki marschmallow 200g
  • masło 2 łyżki
  • słodka śmietanka 42% 400g
  • biały rum 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Do jednego rondelka wkładamy łyżkę masła, połowę pianek i pokruszoną białą czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolita masę. Jeśli chcemy masę możemy zabarwić na dowolny kolor dodając odrobinę barwnika spożywczego.

    Do drugiego rondelka wkładamy łyżkę masła, pozostałe pianki i pokruszoną gorzką czekoladę. Dolewamy 2-3 łyżki gorącej wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada i pianki się roztopią i stworzą jednolitą masę.

    W misce ubijamy śmietankę z alkoholem. Połowę śmietanki łączymy z masą z białej czekolady, a drugą z masą z gorzkiej czekolady. Obie części dokładnie mieszamy.

    Mus przekładamy warstwami do pucharków. Na wierzchu każdego robimy kleks z jasnej/ciemnej masy i za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Mus odstawiamy do lodówki do zastygnięcia na 30 minut. Przed podaniem możemy dowolnie udekorować.

Składniki
  • czekolada biała 100 g
  • czekolada gorzka minimum 64% 100 g
  • mini pianki marschmallow 200g
  • masło 2 łyżki
  • słodka śmietanka 42% 400g
  • biały rum 2-3 łyżki
Składniki