MUS CZEKOLADOWY

MUS CZEKOLADOWY
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irma
Puszysty czekoladowo-kawowy deser znutką migdałową na każdą okazję.POLECAM!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki odkładając część do dekoracji musu.

  2. Czekoladę z masłem i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. na garnuszek z gorącą wodą stawiamy miskę z produktami do rozpuszczenia i lekko podgrzewamy na ogniu.

  3. Jajka sparzamy wrzątkiem na sitku. Żółtka oddzielamy od białek i delikatnie łączymy z lekko przestudzoną czekoladą. Dodajemy likier i mieszamy, aż likier połącz się z całością.

  4. Następnie ubijamy jedno białko i również łączymy bardzo delikatnie z masą czekoladową.

  5. Na końcu schłodzoną śmietanę mieszamy zmasą czekoladową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub kielichów, dekorujemy pozostałą śmietanką i startą białą czekoladą. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 05 lutego 2010
Poezja smaku :)
szynszylka 05 lutego 2010
tak tak tak i jeszcze raz TAK
w sobote zrobie na pewno :)
sereberko80 05 lutego 2010
i jak tu się z Wami odchudzać? :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki