Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Puszysty mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, jest mało słodki o lekko kremowej konsystencji. Mus świetnie smakuje jako bazowy deser z ciasteczkami jak i nadzienie do tortów, rurek, ptyśków i innych wypieków. Prawdziwym czekoladożercom gorąco polecam przepis.

Składniki

  • czekolada 70% kakao 200 g
  • Mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 660 ml
  • Jajo kurze 2
  • drobny cukier 0,5 szkl
  • kieliszek spirytusu
  • olej 1/3 szkla

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    Serek mascarpone miksujemy, następnie stopniowo dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Co jakiś czas mieszamy krem łopatką, aby zebrać z dna mascarpone, a składniki dokładnie się połączyły. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
    Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i spirytusem. Składniki mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy do wystygnięcia, ale konsystencja musi pozostać lejąca. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, cukier dodajemy partiami, stale miksujemy. Masę jajeczną miksujemy 3-5 minut, w zależności od posiadanego miksera. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zmienić kolor na bardzo jasny. Obroty miksera zmniejszamy na minimalne i bardzo cienką strużką wlewamy czekoladę. Na końcu partiami dodajemy krem śmietanowy, stale miksujemy na najniższych obrotach miksera.
    Smacznego,

Składniki
  • czekolada 70% kakao 200 g
  • Mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 660 ml
  • Jajo kurze 2
  • drobny cukier 0,5 szkl
  • kieliszek spirytusu
  • olej 1/3 szkla
Składniki