Murzynek z różową pianką

Murzynek z różową pianką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Szybkie i pyszne ciasto na różne okazję.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • kopiata łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • KREM:
  • 400 g serka naturalnego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • galaretka wiśniowa
  • łyżka żelatyny
  • 2-4 łyżki cukru pudru
  • POLEWA:
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka żelatyny
  • ORAZ:
  • ok.. 5 łyżek dżemu wiśniowego

Przygotowanie

  1. MURZYNEK:

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 190 st. C ustawienie góra dół.

    Wszystkie składniki przekładamy do miski, mąkę, sodę i kakao przesiewamy. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wlewamy do blachy, wyrównujemy i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka. Odstawiamy do ostudzenia.

    KREM:

    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami wody, również odstawiamy.

    Serek z jogurtem miksujemy, dodajemy cukier puder. Zimną galaretkę chwilkę miksujemy w celu napowietrzenia, wlewamy do masy serowej i chwilę ubijamy.

    Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek masy, mieszamy i wlewamy do masy. Miksujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki aż lekko stężeje

    Zimne ciasto smarujemy dżemem, wlewamy tężejący krem. wyrównujemy i chowamy do lodówki.


    POLEWA:

    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

    Składniki polewy umieszczamy w garnku, rozpuszczamy. Na koniec dodajemy żelatynę i już wyłączamy ogień. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewę odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

    Polewamy po kremie, wyrównujemy i chowamy na 1-2 godziny do lodówki. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 marca
Ale fajny:)
Paninadeser 06 marca
Dziękuję :)
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • kopiata łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • KREM:
  • 400 g serka naturalnego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • galaretka wiśniowa
  • łyżka żelatyny
  • 2-4 łyżki cukru pudru
  • POLEWA:
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka żelatyny
  • ORAZ:
  • ok.. 5 łyżek dżemu wiśniowego
Składniki