Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek z polewą czekoladową
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 321
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 476
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 321
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 476
Składniki
Składniki na formę 11 x 30 cm *Szklanka o pojemności 270 ml Przygotowanie: W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao, mieszamy energicznie. Część masy czekoladowej odlewamy na polewą w ilości niecałe pół szklanki, a resztę przelewamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, odstawiamy na czas mieszania sypkich składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy do miski z masą czekoladową. Składniki miksujemy do połączenia. Ubite białka partiami przekładamy do ciasta i mieszamy na najniższych obrotach miksera lub ręcznie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30-35 minut ” do suchego patyczka” w temperaturze 180 °C. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto oblewamy polewą.