Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy znają tradycyjne ciasto kakaowe, popularne zwane murzynkiem. A gdyby je tak "ukoronować" i nieco urozmaicić? Moja propozycja to aromatyczne i smakowite ciasto z kakaowym spodem oraz lekką bezowo - kokosową koroną. Idealne do popołudniowej kawy lub jako samodzielny deser :)
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36044
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 175
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 310
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 378
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36044
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 175
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 310
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 378
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, kakao oraz cukier i zagotowujemy. Powstałą mieszankę studzimy, dodajemy do niej żółtka i łączymy składniki za pomocą miksera. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ciasto dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników.
PRZYGOTOWANIE KOKOSOWEJ KORONY: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do niej cukier oraz wiórki kokosowe - całość mieszamy łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na nim układamy kokosową masę białkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 35 do 40 minut. Życzę smacznego! :)