Murzynek z cynamonem

Murzynek z cynamonem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć pod bieżącą wodą ,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i obrać. Pokroić w kostkę.
    Jajka wbić do miski i utrzeć z 2 szklankami cukru. Mieszając ,dolewać olej. Do masy wsypać 3 szklanki przesianej mąki ,sodę ,cynamon oraz kakao. Wymieszać.
    Do ciasta dodać rodzynki i orzechy. Całość dokładnie wymieszać.
    Na końcu dodać jabłka ,wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec ok. 70 min w temp 190 stopni.

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 04 października 2013
ja uwielbiam to ciasto, u nas nazywamy je "Plackiem amerykańskim", jest boskie :)
irma72 05 października 2013
ja to ciasto nazywam Baba Jaga - jest pyszne
joanna78 07 października 2013
Ciasto zrobione i prawie zjedzone. Idealne proporcje składników sprawiły, że ciasto jest lekkie, wilgotne i... Czytaj całość »
Ciasto zrobione i prawie zjedzone. Idealne proporcje składników sprawiły, że ciasto jest lekkie, wilgotne i wspaniale pachnące. Pyyychaaa!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów włoskich
Składniki