Murzynek na kefirze z bakaliami

Murzynek na kefirze z bakaliami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Przepis na proste i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto, które jest lekkie, puszyste, mocno kakaowe i znika z talerzyka w mgnieniu oka ;)

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 50 ml wody
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • Bakalie:
  • 1 kopiata łyżka rodzynek
  • 1 kopiata łyżka żurawiny
  • 6-7 śliwek kalifornijskich

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać dobrze wszystkie suche składniki.

    Śliwki kalifornijskie pokroić na mniejsze kawałki i wraz z rodzynkami oraz żurawiną dodać do miski.

  2. Następnie dodać wodę, olej, aromat migdałowy i kefir (w temperaturze pokojowej). Wszystko jeszcze raz dokładnie i energicznie wymieszać łyżką, a powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 - 60 minut.

  3. Gotowe ciasto polać polewą kakaową lub posypać cukrem pudrem. Dekoracja według upodobania :)

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 29 lipca 2014
lubię ciasta czekoladowe:-), Twój przepis zainteresował mnie i na pewno wypróbuję:-)
Tiramisu 30 lipca 2014
Czy na pewno to ciasto jest bez jajek?
BEATA1978 30 lipca 2014
Uwielbiam murzynka. Do tego pyszne suszone śliwki. Mmm :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 50 ml wody
  • 3 kopiate łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 krople aromatu migdałowego
  • Bakalie:
  • 1 kopiata łyżka rodzynek
  • 1 kopiata łyżka żurawiny
  • 6-7 śliwek kalifornijskich
Składniki