Murzynek lekki jak puch bezglutenowy

Murzynek lekki jak puch bezglutenowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na szybkie i proste ciasto. Ten murzynek jest lekki tylko w wersji bezglutenowej, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub gryczanej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa lub jaglanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. 1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

    2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki i mieszamy.

    3. Dodajemy 3 całe jajka i mieszamy (najlepsze do tego ciasta jest takie mieszadło mikserowe).

    4. Następnie stopniowo wlewamy szklankę mleka i dalej miksujemy.

    5. Następnie stopniowo dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy.

    6. Blachę o wymiarach 21cm x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-175 stopni C.

    7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka, na drugim od dołu poziomie piekarnika.

    Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, następnie oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Składniki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub gryczanej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki z ziaren amarantusa lub jaglanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania
Składniki