Murzynek ekspresowy. Szybki przepis bez miksera.

Murzynek ekspresowy. Szybki przepis bez miksera.
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ciasto czekoladowe to jest to! A jeśli jest proste i szybkie do do zrobienia to jest to prawdziwy HIT. Ten przepis to zdecydowany faworyt w moim domu. Moja rodzina uwielbia to ciasto, a ja sięgam po ten przepis zawsze kiedy zachce się nam czegoś słodkiego. Potrzebne składniki prawie zawsze są w domu, wiec przy takiej zachciance można je szybko „zakręcić”.

Składniki

  • CIASTO: SZCZYPTA SOLI
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru, Można dać mniej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • POLEWA:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki mleka, w razie potrzeby dodać więcej
  • 50 g kakao

Przygotowanie

  1. Jajka wrzucić do miski i utrzeć je wraz ze stopniowo dodawanym cukrem.

    Kiedy jajka utrą się na puszysta, gęsta masę, powoli dodawać do nich kolejno olej i mleko, cały czas mieszając.

    Następnie do miski przesiać make z soda i kakao. Dodać szczyptę soli.
    Całość dobrze wymieszać na gładka masę.
    .


  2. Dno formy do pieczenia ( u mnie 22 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.

    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 st. C. ( grzanie góra - dół) do suchego patyczka. Około 30 - 40 minut.
    .

  3. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i polać polewa.

    Wszystkie składniki na polewę wrzucić do garnuszka i podgrzać do momentu aż osiągną temperature wrzenia. Nie gotować.
    W trakcie podgrzewania polewę cały czas mieszając.
    .
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 06 lutego
Pyszotka:)
Składniki
  • CIASTO: SZCZYPTA SOLI
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru, Można dać mniej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • POLEWA:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki mleka, w razie potrzeby dodać więcej
  • 50 g kakao
Składniki