murzynek, bardzo lekki, mokry

murzynek, bardzo lekki, mokry
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
upiekła go 12 - latka, więc łatwy w przyrządzeniu, pyszny!!!

Składniki

  • margaryna, 1,5 kostki
  • cukier, 1,5 szkl
  • woda, 6 łyżek
  • kakao, 4 łyżki
  • mąka, 1,5 szkl
  • Jaja, 4 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

  2. Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

  3. Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

  4. Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.

  5. Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

Komentarze do przepisu (34)

Mole3 27 lutego 2010
Znam ten przepis - jest znakomity, a ciasto pyszne! Piekliśmy je na studiach w prodiżu. :) Pozdrawiam serdecznie... Czytaj całość »
Znam ten przepis - jest znakomity, a ciasto pyszne! Piekliśmy je na studiach w prodiżu. :) Pozdrawiam serdecznie zdolną 12-latkę. :)
mari 27 lutego 2010
Ostatnio jestem na etapie intensywnych "cwiczeń" w pieczeniu :) Daję do ulubionych :)
irma 27 lutego 2010
Gratuluje 12-latce wspaniałego , udanego ciasta. Wygląda przepysznie.;
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • margaryna, 1,5 kostki
  • cukier, 1,5 szkl
  • woda, 6 łyżek
  • kakao, 4 łyżki
  • mąka, 1,5 szkl
  • Jaja, 4 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Składniki