Murzynek

Murzynek
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Na Smakerze jest ok. 60 przepisów na to ciasto, więc chyba nic się nie stanie jak dołożę swój :) Aromatyczny, nie suchy, puszysty i z nutą alkoholu.

Składniki

  • mąka tortowa, 2 niepełne szklanki
  • jajka, 4
  • Margaryna KASIA, 1
  • cukier, 2 niepełne szklanki
  • kakao, 5 łyżek
  • alkohol (u mnie rum), 50 ml
  • aromat rumowy, kilka kropel
  • woda, 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka
  • orzechy laskowe, 2 garście
  • rodzynki, 1 garść

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuścić i zagotować kakao, wodę i cukier. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Odlać do garnuszka pół szklanki na polewę. Resztę masy oziembić.

  2. Do wystudzonej (ciepłej, ale nie gorącej) masy dodać żółtka, miksować, dodać mąkę, proszek, rozdrobnione orzechy (ja wkładam je do foliowej torebki i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa), rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem), alkohol, aromat, miksować. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką ubitą pianę z białek.

  3. Przelać do formy (u mnie duża tortownica z kominkiem), piec 45 minut w 175 stopniach. Gotowe ciepłe ale nie gorące ciasto polać odłożoną wcześniej polewą. Posypać orzeszkami.

Komentarze do przepisu (2)

anetaa26 12 grudnia 2011
wyglada smakowicie :) przepis do ulubionych :)
Sygitta 02 stycznia 2012
pysznie wygląda, napewno wyprobuje i dodaje do ulubionych:)
Składniki
  • mąka tortowa, 2 niepełne szklanki
  • jajka, 4
  • Margaryna KASIA, 1
  • cukier, 2 niepełne szklanki
  • kakao, 5 łyżek
  • alkohol (u mnie rum), 50 ml
  • aromat rumowy, kilka kropel
  • woda, 0,5 szkl
  • proszek do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka
  • orzechy laskowe, 2 garście
  • rodzynki, 1 garść
Składniki