Murzynek

Murzynek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne , aromatyczne , delikatne ciasto, które sprawdzi się na różne okazje.

Składniki

  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier kryształ - 10 dag
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Masło - 15 dag
  • Mleko - 1 szklanka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Powidła - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie - 5 dag
  • Morele suszone - 10 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić. Orzechy morele przepłukać gorącą wodą , pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kakao.

  2. Jajka ubić na puszysto z cukrem, ucierając dodać powidła, dalej ucierając dodawać po trochu produkty sypkie , mleko, na końcu dodać masło , chwilę ucierać. Dodać orzechy i morele wymieszać.

  3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 50 minut lub do suchego patyczka.

  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi, schłodzić.

  5. Pokroić na porcje.

Składniki
  • Jajka kurze - 2 szt.
  • Mąka tortowa - 2 szklanki
  • Cukier kryształ - 10 dag
  • Kakao - 2 łyżeczki
  • Masło - 15 dag
  • Mleko - 1 szklanka
  • Soda - 1 łyżeczka
  • Powidła - 2 łyżki
  • Orzechy włoskie - 5 dag
  • Morele suszone - 10 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Płatki migdałowe do posypania
Składniki