Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Murzynek to ciasto, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, ani szczególnie rekomendować. Każdy bowiem zna je chyba i kojarzy z dzieciństwa. to jedno z prostrzych ciast, ale jednocześnie jedno z najsmaczniejszych.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 150
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1313
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1079
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 150
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1313
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1079
Składniki
Margarynę, cukier zwykły, cukier waniliowy, kakao i wodę umieściłam w rondlu. Podgrzewałam składniki mieszając cały czas, aż wszystkie się rozpuściły i połączyły ze sobą. Następnie masę zagotowałam. Gotować ją ok. jedną minutę a następnie wyłączyłam gaz. Masę kakaową odstawiłam do wystudzenia. Z wystudzonej masy odlała trochę więcej niż 0,5 szklanki i pozostawiłam ją do polania ciasta po upieczeniu. Pozostałą masę przelałam do większej miski. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka dodałam do masy kakaowej i zmiksowałam. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy kakaowo - jajecznej. Wymieszałam. Na koniec wmieszałam do ciasta pianę z białek. Ciasto wylałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy ok. 21-22cm. Ciasto wyszło bardzo wysokie. Ciasto piekłam w temperaturze ok. 160 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i polać odłożoną polewą. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki żeby polewa dobrze zastygła.