Muffiny z prażonymi jabłkami z cynamonem i kruszonką

Muffiny z prażonymi jabłkami z cynamonem i kruszonką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Pulchne, miękkie babeczki z pysznym jabłkowym wnętrzem, obsypane chrupiącą kruszonką. Wszystko, co najbardziej lubię.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo: prażone jabłka z cynamonem

Przygotowanie

  1. Ciasto. Mąkę, budyń (proszek), cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypuję do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Następnie wlewam mleko i wbijam jaką. Ciasto miksuję, a następnie nadal miksując wlewam olej (cienką strużką).

  2. Kruszonka. Zimne masło tnę w paski i wrzucam do miski. Dodaję mąkę i cukier. Szybko zagniatam.

  3. Na spód każdej foremki wykładam ciasto, następnie nakładam gotowy mus jabłkowy i przykrywam kolejną warstwą ciasta, niemalże po brzegi. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach C przez około 20 minut.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 22 lutego 2019
Pyszne :-)
slodkisentyment 22 lutego 2019
Piękne i zapewne super smaczne :)
pelen_brzuszek 11 marca 2019
jak ładne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • Kruszonka:
  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo: prażone jabłka z cynamonem
Składniki