Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ubiegłym roku na imieniny sprezentowano mi książkę Nigelli Lawson Kuchnia. Przepisy z serca domu. I tam właśnie natknęłam się na te muffiny. Są pyszne i godne polecenia, choć zdjęcie nie oddaje ich walorów (robione na szybko, bo domownicy podkradali muffiny). gorąco polecam
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszkę do muffinek papierowymi foremkami (możesz użyć silikonowych foremek, posmaruj je lekko olejem)
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, potem pokrój w małą kostkę i odłóż na bok
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu
W osobnej miseczce lub dzbanku zmieszaj razem trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.
Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. To będzie posypka na wierzch muffinek
Wmieszaj mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłko i wymieszaj ale nie za długo. Ciasto ma być grudkowate
Łyżką przełóż masę do foremek (ok 14 sztuk) i oprósz posypką
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. Następnie wyjmij formę z piekarnika, odstaw na 5 min, a potem ostrożnie wyciąg muffinki i postaw na metalowej kratce do przestudzenia