Muffiny z jabłkami i cynamonem

Muffiny z jabłkami i cynamonem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Suri2209
Przetestowałam mnóstwo przepisów na muffinki na ciasto podstawowe, aż w końcu znalazłam idealny!!!, w końcu babeczki są ładne smaczne i nie wylewa się ciasto polecam :)

Składniki

  • Składniki na 12 Muffinek:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • Cukier puder
  • 2 jabłka np. Antonówka
  • Cynamon

Przygotowanie

  1. Składniki musimy rozdzielić w dwóch miskach na suche i mokre.

    W pierwszej umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia,sodę, sól, cukier i wszystko mieszamy razem.

    W drugiej natomiast dodajemy roztopione i ostudzoną margarynę, jajko, mleko i mieszamy.

    Miskę z składnikami mokrymi wlewamy do miski z suchymi składnikami i wszystko razem mieszamy do jednolitej masy, mieszamy ręcznie nie mikserem.

    Można odrobinę cynamonu dodać do ciasta.


    jabłka myjemy ja zastosowałam Antonówkę idealnie się nadaję do wypieków, obieramy i kroimy w kostkę. Cynamon może być mielony ja zastosowałam świeży i mieszamy z jabłkami.

  2. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami ( ja użyłam silikonowych) i nalewamy ciasto oczywiście nie do pełna!!! i wkładamy po kilka kosteczek jabłka do środka, następnie odrobiną ciasta zalewamy.


    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jaki macie mocny piekarnik.

    Po wyjęciu i przestygnięciu babeczki posypać cukrem pudem.


    PS. ciasto na muffinki jest podstawowe a składniki można zastąpić innymi owocami ja już te same babeczki wykonałam z malinami, orzechami, czekoladą milka ale i również z rodzynkami Polecam :)

Składniki
  • Składniki na 12 Muffinek:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • Cukier puder
  • 2 jabłka np. Antonówka
  • Cynamon
Składniki