Muffiny z brzoskwiniami

Muffiny z brzoskwiniami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Muffiny z brzoskwiniami

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 160 ml mleka 2%
  • 1 brzoskwinia, pokrojona w kostkę
  • garść rodzynek

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dodać mleko i zmiksować. Dodać cukier, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, krótko zmiksować – masa może pozostać lekko grudkowata. Na koniec dodać pokrojoną brzoskwinię i rodzynki, wymieszać łyżką.

  2. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek na muffiny (najlepiej silikonowych)

  3. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 150 stopni.

  4. Do rozgrzanego urządzenia wstawić foremki z ciastem. Ustawić czas na 20 minut, zamknąć urządzenie i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.

  5. Muffiny ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  6. Wskazówka:

    Do przygotowania muffinek w urządzeniu Airfryer warto wykorzystać usztywnione papilotki lub sztywne foremki silikonowe.

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 160 ml mleka 2%
  • 1 brzoskwinia, pokrojona w kostkę
  • garść rodzynek
Składniki