Muffiny kawowo-kakaowe... nadziewane chałwą i czekoladą

Muffiny kawowo-kakaowe... nadziewane chałwą i czekoladą
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Dla tych, co to lubię zabawę z muffinami!

Składniki

  • (ok. 15 sztuk)
  • ciasto kawowe:
  • 220g mąki
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100g masła (czyli ½ kostki)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ciasto kakaowe:
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50ml mleka
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 15 kostek gorzkiej czekolady
  • 15 kawałeczków dowolnej chałwy + trochę do posypania

Przygotowanie

  1. Krok 1 – Robimy ciasto kawowe
    1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
    Czekoladę dzielimy na kostki, a chałwę kroimy na małe kawałki, mniej więcej wielkości połowy kostki czekolady.
    2. Do miski wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i dodajemy do niej mleko. Do dużej miski wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier , cukier wanilinowy lub cukier z wanilią, jajko i kawę z mlekiem. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta – tak, aby w pełni przykryło dno papilotki. Na wierzch ciasta kładziemy kostkę czekolady i kawałek chałwy. Odstawiamy na czas przygotowywania ciasta kakaowego.

  2. Krok 2 – Robimy ciasto kakaowe
    1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
    2. Do osobnej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy trzepaczką lub widelcem, dodajemy cukier i mleko i jeszcze raz roztrzepujemy do połączenia.
    3. Zawartość obu misek łączymy w ten sam sposób, jak przy cieście kawowym – nie mieszając zbyt skrupulatnie.
    4. Ciasto wykładamy na wierzch oczekujących muffin (niepełna łyżka).
    Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a czekolada i chałwa powinny być zasłonięte przez ciasto. Na koniec posypujemy ciasto odrobiną rozkruszonej chałwy.

  3. Krok 3 - Pieczemy muffiny
    1. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 – 25 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być... wilgotne i puszyste!
    2. Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy cierpliwie, aż całkowicie wystygną.

Składniki
  • (ok. 15 sztuk)
  • ciasto kawowe:
  • 220g mąki
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100g masła (czyli ½ kostki)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ciasto kakaowe:
  • 100g mąki
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50ml mleka
  • 1 jajko
  • nadzienie:
  • 15 kostek gorzkiej czekolady
  • 15 kawałeczków dowolnej chałwy + trochę do posypania
Składniki