Muffiny drożdżowe z kruszonką

Muffiny drożdżowe z kruszonką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: laveheart
Robi się dokładnie tak samo jak ciasto drożdżowe, tyle tylko, że zamiast blachy ciasta, wychodzą "małe'' muffiny ! Polecam, jeśli ktoś nie ma czasu, na ''bawienie'' się w cukiernika. 20 minut pieczenia + 5 minut przygotowania i możemy cieszyć się smakiem. A co najlepsze rodzinie i przyjaciołom lub innym na pewno posmakują i nie raz będą chcieli próbować !

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 38 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka przegotowanego i ostudzonego ( ale nie całkiem ) mleka
  • 4 duże żółtka
  • około 100 g cukru
  • 50-70 g roztopionego masła (ja dałam margarynę)
  • torebka ( 16 g ) cukru wanilinowego
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Przygotowanie


  1. Z drożdży zrobić rozczyn, tzn. daną ilość drożdży zalać odrobiną ( w zależności od ilości drożdży ) ciepłej wody i wymieszać do uzyskania jednolitego płynu. Mąkę pszenną wymieszać z przygotowanym rozczynem.
    Dodać inne składniki i wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do momentu podwojenia swojej objętości.

  2. W trakcie czekania na ciasto możemy zrobić kruszonkę. Masło roztapiamy na patelni, a mąkę i cukier wsypujemy do miski. Dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż pojawią się grudki.
    Po tym czasie przygotować formę do muffinek lub papilotki ( polecam sylikonowe, przynajmniej ciasto nie przywiera i nie rozpadają się w trakcie wyjmowania po upieczeniu ). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 porcji. Z każdej z nich uformować kuleczkę i włożyć do foremki lub papilotki. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem ( użyłam białka, które zostało po rozdzieleniu ). Posypujemy kruszonką. ( Osobiście zostawiłam na 10 minut, aby jeszcze lepiej wyrosły i dopiero wtedy włożyłam do nagrzanego piekarnika )
    Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 38 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka przegotowanego i ostudzonego ( ale nie całkiem ) mleka
  • 4 duże żółtka
  • około 100 g cukru
  • 50-70 g roztopionego masła (ja dałam margarynę)
  • torebka ( 16 g ) cukru wanilinowego
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
Składniki