Muffiny bananowe z czekoladą i wiśnią

Muffiny bananowe z czekoladą i wiśnią
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Tym razem muffiny w wersji dla dorosłych, bo z datkiem wiśni w spirytusie :)

Składniki

  • Ciasto :
  • masło 125 g
  • cukier puder 150 g
  • banan 3 szt
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna 300 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
  • czekolada gorzka 50 g
  • wiśnie w spirytusie 4-5 łyżek
  • Polewa :
  • biała czekolada 60 g
  • śmietana 30% 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Banany zmiksować/zblendować. Następnie dodać jaja i śmietanę, wymieszać Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz stopione masło, wymieszać. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę oraz wypestkowane wiśnie. Całość połączyć ze sobą.

  2. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Upieczone ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę, wymieszać i udekorować ostudzone muffinki.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 06 lutego 2019
No, no, trzy smaki, to już mała rozpusta smakowa, a tu jeszcze % ;p
Super, pychotka :)
pelen_brzuszek 06 lutego 2019
to musi być mega dobre :)
babcitereskiciasta 07 lutego 2019
Wyglądają pysznie.:)
Składniki
  • Ciasto :
  • masło 125 g
  • cukier puder 150 g
  • banan 3 szt
  • śmietana 12% 4 łyżki
  • jaja 2 szt
  • mąka pszenna 300 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
  • czekolada gorzka 50 g
  • wiśnie w spirytusie 4-5 łyżek
  • Polewa :
  • biała czekolada 60 g
  • śmietana 30% 1 łyżka
Składniki