Muffinki ze śliwką

Muffinki ze śliwką
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
...troszkę lata w środku zimy...wykorzystałam do ciastek śliwki z kompotu...

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/3 szkl wody gazowanej
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • śliwki z kompotu (z domowej spiżarni)

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem,dodać olej,wodę,zapach...zmiksować,następnie wsypać mąkę i proszek.Miksować kilka minut na jednolitą gładką masę.Formę do pieczenia mufinków wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do 2/3 wysokości ,włożyć do każdej odsączoną śliwkę.Wstawić do gorącego piekarnika (200) i piec 23 min. Można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub ozdobić bitą śmietaną...świetnie smakują również na ciepło ;-)

  2. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 11 lutego 2013
zazdroszczę własnych sliwek, u nas w tamtym roku w maju był taki mróż, że wszystkie kwiatuszki i zalążki... Czytaj całość »
zazdroszczę własnych sliwek, u nas w tamtym roku w maju był taki mróż, że wszystkie kwiatuszki i zalążki wymarzły :(((( ale mogę użyć mrozonych, niestety z marketu, 5 ode mnie :)
Składniki
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/3 szkl wody gazowanej
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu migdałowego
  • śliwki z kompotu (z domowej spiżarni)
Składniki