Muffinki z twarogiem i wiśniami

Muffinki z twarogiem i wiśniami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Dziś przedstawiam przepis na muffinki z twarogiem i wiśniami. Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte babeczki czyli znakomity smakołyk na deser, świetnie zastąpią drożdżówkę, czy kanapki na śniadanie, można je zabrać do pracy lub na piknik. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka kefiru ( szklanka 250 ml )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 garście wydrylowanych wiśni
  • cukier puder do posypania muffinek

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, wszystko razem mieszamy.
    W drugiej misce umieszczamy mokre składniki czyli rozpuszczone masło, jajka oraz kefir, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

  2. Na płaski talerz przekładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem, do sera dodajemy żółtko i całość razem mieszamy, następnie dodajemy wydrylowane i odsączone z soku wiśnie i wszystko delikatnie razem łączymy.

  3. Do suchuch składników dodajemy mokre i całość mieszamy do połączenia się składników ale niezbyt dokładnie. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem w kolejności łyżka ciasta, łyżka masy serowej i łyżka ciasta. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 20-25 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Mniam Uwielbiam muffinki
Docherro 29 lipca
Pysznosci:)
smaker 30 lipca
Rewelacja! Wyglądają bardzo smacznie :)
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka kefiru ( szklanka 250 ml )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 garście wydrylowanych wiśni
  • cukier puder do posypania muffinek
Składniki