Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha!

Składniki

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon i cukier. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

grazka950 01 czerwca 2016
niebiańska pychotka....:))))))
Składniki
  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
Składniki