Muffinki z owocami

Muffinki z owocami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Muffinki z czereśniami czyli pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki z dodatkiem świeżych wypestkowanych czereśni. Robi się je bardzo szybko, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie babeczek jak i o czas pieczenia. Są idealne w przypadku niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Można je jeść na ciepło lub na zimno po schłodzeniu. Poza sezonem czereśnie można zastąpić innymi ulubionymi owocami.

Składniki

  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
  • świeże czereśnie lub inne owoce
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. W przypadku tych muffinek należy połączyć oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche. Idąc tym tropem do jednej miski wbiłam jajko. Lekko je roztrzepałam mikserem. Następnie dodałam jogurt naturalny, olej i mleko. Zmiksowałam ponownie, ale tylko do połączenia składników. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Składniki suche przesypałam do składników mokrych. Dodałam zapach cytrynowy i zmiksowałam. Silikonową foremkę na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami i napełniłam je ciastem. Dawałam ok. 2 płaskie łyżki ciasta na jedną papilotkę. Czereśnie umyłam, osuszyłam i wypestkowałam. Ponakładałam po 3 czereśnie do każdej papilotki z ciastem i przykryłam je ok. 0,5 łyżki ciasta. Formę z muffinkami wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 20minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Przestudzone muffinki wyjęłam z formy silikonowej. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 12 marca
Smakowicie wygląda:)
Składniki
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • 1szkl. mąki pszennej
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
  • świeże czereśnie lub inne owoce
  • cukier puder do posypania
Składniki